Finnországban is megjelent a koronavírus

Lappföldön diagnosztizálták Finnországban az első koronavírusos megbetegedést. Egy kínai turistát azután vizsgáltak meg, hogy megjelentek nála a vírus tünetei. 

A kórház nyilatkozata szerint 5 napja indult a fertőzés epicentrumából, Vuhanból a beteg, közvetlenül azelőtt, hogy kijárási tilalmat vezettek volna be a hatóságok a betegség megfékezésének érdekében. 

A beteg turista egy 32 éves nő, aki egyébként jó egészségügyi állapotban volt. 

Az egészségügyi hivatal szerint aggodalomra nincs ok, a nőnek ugyan van hőemelkedése, de nincsenek súlyos tünetei. Mielőtt kiengedik a karanténból, kétszer is teszteknek fogják alávetni, hogy garantálják, hogy nem fertőz meg senkit. 

A hivatal arról is beszámolt, hogy lezárultak a vizsgálatok két korábbi gyanús esetekkel kapcsolatban, és mindkét esetben kiderült, hogy a tüneteket nem a vírus okozta. 

A koronavírus már több mint 16 országban jelent meg. Európában  Franciaország és Németország is érintett, de regisztráltak megbetegedéseket Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban is. 

WHO: újabb vészhelyzeti ülés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökre újabb vészhelyzeti bizottsági ülést hívott össze, miután Pekingből visszatért Genfbe. Az etióp Tedros Adhanom Ghebreyesus Twitter-üzenetében azt írta, hogy a több mint 6000 megbetegedés többségét Kínában észlelték, és mindössze az esetek 1 százalékát - 68 esetet - jelentettek 15 másik országból.

Ez a második alkalom, hogy a WHO főigazgatója összehívja a vészhelyzeti bizottság ülését az nCoV-2019 koronavírus ügyében. A múlt héten még úgy ítélte meg, hogy korai nemzetközi szükséghelyzetet hirdetni a járvány miatt.

Az MTI emlékeztet rá, hogy a WHO eddig nagyon kevés járvány miatt hirdetett ki nemzetközi méretű közegészségügyi szükséghelyzetet. Ilyen volt a H1N1 vírus 2009-ben, a Zika járvány 2016-ban és a Nyugat-Afrikában 2014 és 2016 között, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2018-ban pusztító ebola-járvány.

Forrás: (YLE) , Index